Pitanja za posetioce bloga

Ova rubrika inspirisana je blogerskom igricom iz rubrike Upoznajmo se i predstavlja neku vrstu virtuelnog spomenara po uzoru na one koje smo ispisivali u školi 😉 Nastao je iz moje želje da vam dam priliku da izrazite vaše mišljenje i pomognete nama ostalima da možda naučimo nešto novo 🙂 Vaše odgovore ostavljajte u komentarima, samo ne zaboravite da stavite redni broj pitanja ispred odgovora.
P.S. Ne morate da odgovarate na sva pitanja ukoliko ne želite. 🙂
Ispod pitanja sam napisala moje odgovore, a vas pozivam da mi se pridružite u komentarima! 🙂
planer
1. Šta je po vama efikasno vaspitanje?
Efikasno vaspitanje je miks nežnosti, čvrstine i razumevanja. Pristupati deci sa ljubavlju, ali ne odstupati od roditeljskih pravila i postavljenih granica. Poštovati decu i zahtevati poštovanje. Nadasve ih obasipati pažnjom i posvećenošću. Često su nevaljali kada im ne posvećujemo dovoljno pažnje, pa na taj način žele da je privuku. Moj cilj je pronaći zlatnu sredinu između ljubavi i čvrstine i vama želim da u tome uspete! 😉
2. Koji savet imate za buduće roditelje?
Ono što sam ja naučila iz svog roditeljskog staža (koji nije dug) je da deca gledaju šta radite i to oponašaju, da zarad sebe i dece moramo naučiti da se opustimo, da je potrebno razviti veliko strpljenje i definitivno da bih uspela da vaspitam decu na pravi način moram početi da prevaspitavam sebe.
3. Da li je današnju decu zaista toliko teško vaspitati ili smo mi postali suviše umorni i preopterećeni?
Mogla bih da napišem da je današnji život stresan, jer jurimo u želji da zaradimo što više kako bi obezbedili deci najviše što možemo i da smo preopterećeni, ali onda se setim mojih roditelja i njima sličnih koji su decu odgajali u ratno vreme, gde nije bilo plate ili je bila nikakva i kad nisu znali šta će dati deci za ručak i strepili da li će njihova porodica sutra osvanuti živa. Kad se toga setim zahvaljujem Bogu što je mir i što smo zdravi i sve mi ostalo bude potaman.
4. Da li je lakše izaći na kraj sa dečacima ili devojčicama?
Ja imam dečake i oni zaista zahtevaju mnogo energije. Moji prijatelji koji imaju i dečaka i devojčicu kažu da je uglavnom malo lakše izaći na kraj sa devojčicama, jer su sklonije saradnji i poslušnije, mada to naravno nije pravilo. Sve zavisi od karaktera deteta. Kakva su vaša iskustva?
5. Koje savete vaših roditelja rado ponavljate svojoj deci?
Savet moje mame: ‘Uradi nešto kad si sam, uradićeš i kad te je sram.’
Savet mog tate: ‘Koliko jezika znaš, toliko i vrediš.’ (On je puno putovao, pa je vrlo dobro znao koliko znanje jezika olakšava boravak u stranoj zemlji.)
Moj savet mojoj deci biće da je najbitnije da znaju da sarađuju sa ljudima.
6. Koja vas je knjiga oduševila?
Mali princ, Antoan de Sent Egziperi. Bajka za odrasle. Uvek je čitam sa knedlom u grlu. U potrazi za smislom života odrasli znaju sve da zakomplikuju. Ljubav svemu daje smisao, samo što smo mi negde na putu odrastanja zatvorili srce kako bi ga zaštitili i postali slepi bez ljubavi kao vodilje.
Kako kaže Mali princ : ‘Čovek samo srcem dobro vidi. Suština se očima ne da sagledati.’
7. Preporučite nam jednu destinaciju u Srbiji za porodični odmor i zbog čega ste je izabrali?
Do sad sam sa decom samo bila na jednodnevnim izletima, jer su mali. Pošto volim salaše i boravak uz vodu preporučujem Palić i posetu zoološkom vrtu u koji se uvek rado vraćamo.
8. Preporučite nam jednu destinaciju u inostranstvu za porodični odmor i navedite razlog zbog čega ste je izabrali.
Kao što rekoh deca su mala, pa tek planiramo da se otisnemo na neka duža putovanja sa njima. Čula sam da je Turska odlična za porodični boravak, prvenstveno zbog sjajnih hotela. Koje su vaše preporuke? Ono što sam shvatila prilikom planiranja porodičnog odmora jeste da već u januaru moraš da počneš da planiraš kako bi što povoljnije prošao. Tako da su predlozi dobrodošli 😉
9. Podelite sa nama jednu mudru izreku koja vam se najviše dopada.
“Najveći čovek uvek ostaje dete.” J.V.Gete
10.Koji vas miris vraća u detinjstvo?
Miris kuvanog pekmeza. 🙂
11. Šta je recept za zdrav život ?
Umerenost. Voditi računa šta unosimo u organizam, vežbati, okružiti se kvalitetnim ljudima i naučiti da razmišljamo pozitivno. Što više vremena provoditi okruženi decom, životinjama i cvećem, jer deluju lekovito na stres.

0 thoughts on “Pitanja za posetioce bloga

 1. Tijana

  Ćao Mommy 🙂 Od nedavno pratim tvoj blog pa evo da malo doprinesem temi.

  1.Efikasno vaspitanje puno ljubavi ali i jasnih granica. Poštujte dete i ono će poštovati vas. Jasno staviti do znanja šta može a šta ne ali ne voditi borbu oko svih stvari.Dopustite ponekad da dete samo donese odluku,makar i pogršnu.Iz toga će nešto naučiti.To se ne odnosi na recimo guranje prsta u utičnicu 🙂
  2.Deca vas ne slušaju,ona vas gledaju.Budite im primer,budite im prijatelj ali i podrška.Slušajte intuiciju i svoje srce.Nemojte im zabranjivati previše,samo ono što se zaista zbog bezbednosti mora.Dajte im krila.Provodite što više vremena sa njima i razgovarajte.
  3.Roditelji su previše zauzeti i na žalost neki jako malo vremena provode sa svojom decom.Jako je važno ono vaspitanje koje nose od kuće ali je veliki uticaj i medija i društva.Zbog toga smatram da je teže vaspitavati decu ali ne i nemoguće.
  4.Imam dva dečaka i ponekad mislim da su na motorni pogon.Devojčice više sarađuju ali nema pravila.Moja zaova ima devojčicu koja je isto turbo 🙂 Čak među mojim sinovima je razlika.Mlađi je puno razumniji ali često kopira brata.
  5.”Ne čini drugome ono što ne želiš da neko čini tebi”, “Ako nešto obećaš, to i ispuni”.Učim decu da budu dobri,saosećajni ali i da ne dozvole da ih neko koristi.
  6.”Safari duha” Ane Bučević, “Soulfood” Žane Poliakov, “Kaluđer koji je prodao svoj ferari” Robina Šarme i još mnoge druge.
  7.Oduševih se tvojom destinacijom jer sam iz Subotice i rado idem na Palić. 🙂 No ja ću odabrati Zlatibor.
  8.Na žalost nisam išla u inostranstvo.
  9.”Mi ne možemo da menjamo druge ljude, ali kada se mi promenimo i svet oko nas se promeni!”
  10.Cimet i jorgovan
  11.Voditi računa o zdravlju,zdravoj ishrani,hraniti duh pozitivnošću,okružiti se pozitivnim ljudima i u svemu videti lepo ili lekciju.Trebamo biti zahvalni na malim stvarima koje nam život svaki dan nesebično daje.

  🙂

  1. Mommy hasn't got a clue

   Hvala puno draga Tijana na korisnim savetima! Volim što mogu nešto pametno da naučim od vas 🙂

 2. Mirna

  Evo i mog priloga 🙂
  1. Šta je po vama efikasno vaspitanje?
  Efikasno vaspitanje, definitivno postavljanje jasnih granica, i njihovo uporno ponavljanje još dugo, dugo. Osim toga mislim da je važno jednoglasno odlučivanje oba roditelja, ili ukoliko se onaj drugi ne slaže s odlukom, raspravljanje kad dijete nije prisutno. Nema gorega za maleno biće nego gledati kako se roditelji pred njim prepiru, je li neka odluka o odgoju dobra ili ne.
  2. Koji savet imate za buduće roditelje?
  Strpljenje, uvijek i uvijek. I posvetiti puno vremena djetetu. Veš može biti i neopeglan, suđe neoprano, kuća u neredu, dijete je važnije od svega toga. Aha, i savjet br.3, slušajte svoj unutarnji glas koji će vam najbolje reći radite li nešto dobro ili ne. Ne obazirite se na susjede, rodbinu, prijatelje, zahvalite na savjetu i napravite kako vi najbolje znate.
  3. Da li je današnju decu zaista toliko teško vaspitati ili smo mi postali suviše umorni i preopterećeni?
  Nisu današnja djeca ništa drugačija, drugačije je samo vrijeme u kojem živimo. Prije su vremena bila teška, živjelo se u siromaštvu, danas hvala Bogu nije tako, i trebamo biti zahvalni na tome, umjesto da stalno tražimo ispriku u tome kako su današnja djeca nemoguća, kako se s njima ne može na kraj. Može, samo treba strpljenja, i vremena… a to je ono što mnogi ne znaju pronaći.
  4. Da li je lakše izaći na kraj sa dečacima ili devojčicama?
  Mama sam djevojčice i dečkića, i meni je i dan danas lakše s njom. Ali ne mora biti pravilo.
  5. Koje savete vaših roditelja rado ponavljate svojoj deci?
  Meni je moja mama uvijek govorila “Gdje pospremiš, tu ćeš i naći”. To i ja često izgovorim. No ima nešto što mene moji roditelji nisu naučili, a to je da se smije na provokaciju provokacijom odgovoriti. Ja sam morala biti dobro odgojeno dijete koje se nikome nije smjelo suprotstavljati, i to mi danas često predstavlja problem u komunikaciji. Svoju djecu učim da budu susretljiva, ljubazna, pristojna, ali da se ne daju vrijeđati, izrugivati, uvlačiti u laž.
  6. Koja vas je knjiga oduševila?
  Pipi Duga Čarapa, uspjela sam “zaraziti” i kćer tom knjigom 🙂
  7. Preporučite nam jednu destinaciju u Srbiji za porodični odmor i zbog čega ste je izabrali?
  U Srbiji na žalost nikada nisam bila, ali zato ću s veseljem pročitati savjete drugih, jer jednom ću sa svojom obitelji sigurno posjetiti tu lijepu zemlju.
  8. Preporučite nam jednu destinaciju u inostranstvu za porodični odmor i navedite razlog zbog čega ste je izabrali.
  Beč u zimi, nešto predivno, romantično, ma za zaljubiti se <3
  9. Podelite sa nama jednu mudru izreku koja vam se najviše dopada.
  "Ništa značajnije ne može učiniti otac za svoju djecu, nego to da voli njihovu majku." Nema veće sreće nego kad djeca rastu u ljubavi i slozi.
  10. Koji vas miris vraća u detinjstvo?
  Miris friških, naloženih drva… i njihovo pucketanje, ajme otkad to nisam čula i mirisala
  11. Šta je recept za zdrav život ?
  Biti okružen pozitivnim ljudima, razmišljati pozitivno, ne imati strah od ničega, jer nema gore blokade za naše tijelo i duh od straha. Voljeti i biti voljen <3

  LP

  1. Mommy hasn't got a clue

   Hvala draga Mirna na ulozenom vremenu da nam pruzis kvalitetne odgovore! Saveti su ti sjajni ☺ Dala si mi ideju da pitanje broj 7 malo izmenim, jer nisu svi iz Srbije. Tako da bih dodala preporuka za destinaciju iz Srbije ili iz zemlje u kojoj zivite. U Becu nazalost nisam do sad bila, ali je na listi gradova koje planiram da posetim 😊

Leave A Comment